• Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Návšteva Novohradského múzea a Štátneho archívu
    1. 6. 2016

     

    DEŇ DETÍ 1.6.2016

     

    Pri príležitosti MDD sa žiaci našej školy s pani učiteľkami zúčastnili školského výletu. Navštívili sme Novohradské múzeum a galériu a Štátny archív v Lučenci. Cieľom výletu bolo oboznámiť žiakov s expozíciou múzea a fungovania archívu. V múzeu deti videli stálu expozíciu „ poklady minulosti ʺ z regiónu Novohrad, zberateľské predmety. Deti najviac zaujala výstava fotoaparátov. Cestou domov sme sa zastavili na zmrzlinu, kde si deti oddýchli a tešili sa na súťaže, ktoré ich čakali v areáli školy. Všetkým sa nám páčilo a tešíme sa na budúci rok.

     

     

    Do galérie Návšteva galérie a archívu boli pridané fotografie.

  • MÁJ 2016
    18. 5. 2016

    Do galérie MÁJ 2016 boli pridané fotografie.

  • Súťaž s TAMI

    1. 3. 2016

  • Článok z okresných novín "Naše novinky"

    Osvojovanie významu zdravej výživy u detí základných škôl

    n 22.10.2015 14:57 - Poltár
     

    Do tretieho ročníka celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle, ktorá prebiehala od 12. do 16. októbra, sa zapojilo 454 základných škôl, z toho dve základné školy z poltárskeho regiónu. Vyhlásili ho v rámci Svetového dňa potravín Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a Centrum rozvoja znalostí o potravinách, n. o. Súťaž bola určená deťom základných škôl na celom Slovensku.

    Hlavnou myšlienkou súťaže bolo zaujímavým, pútavým a interaktívnym spôsobom osvojovať u detí význam zdravej výživy pre tvorbu a ochranu zdravia a učiť ich dobrým stravovacím návykom. Na tému o výžive a o správnom fungovaní organizmu vypracovávali deti pod vedením svojich učiteľov projekty, ktoré boli v tomto roku zahrnuté do troch aktivít.

    Prvou súťažno-vzdelávacou aktivitou bola súťaž Hovorme o jedle, druhou literárna aktivita – esej alebo úvaha na tému Načo sú nám polia, sady a treťou výtvarná aktivita Chutné maľovanie.

    Zapojené už po tretíkrát

    Z poltárskeho okresu sa do výtvarnej súťaže Chutné maľovanie, v ktorej bolo zaregistrovaných 392 škôl, zapojili dve základné školy. Základná škola s materskou školou Uhorské a Základná škola s materskou školou ulica Štúrova, Kokava nad Rimavicou. Aké boli dôvody tohto príkladného zapojenia sa ZŠ s materskou školou Uhorské do súťaže, sme sa opýtali riaditeľky školy Drahomíry Balážovej.

    „Pri tvorbe jedálnych lístkov dbá naša škola na racionálnu výživu, pričom sa opiera o mliečny program, do ktorého je aj zapojená. Do súťaže Hovorme o jedle sme sa zapojili už po tretíkrát, pretože je potrebné našim žiakom pripomínať zdravú výživu a zdravý životný štýl, nakoľko z domáceho prostredia majú často zaužívané nezdravé návyky stravovania. V prvom ročníku boli naše aktivity so žiakmi o zdravej výžive ocenené zlatým diplomom a za aktívnu účasť sme v minulom roku dostali druhé najvyššie ocenenie – strieborný diplom. S deťmi sme piekli chlieb, z mlieka vyrábali syr, veľa sme hovorili o zdravej výžive ovocia a zeleniny.“

    Ako nám povedala vychovávateľka školy, ktorá tiež pracovala s deťmi, Katarína Kantorová: „V tomto roku sme na výtvarnej výchove modelovali a maľovali tanier zdravej výživy, deti kreslili svoje obľúbené zdravé jedlá. Záujem žiakov bol veľmi veľký a téma ich zaujímala.“

    Podľa hovorkyne SPPK Jany Holéciovej, komora bude v týchto dňoch zbierať a následne v spolupráci s odbornou porotou vyhodnocovať tisícky detských prác. Pre víťazov sú pripravené zaujímavé ceny a medzi nimi aj balíčky hydinového mäsa zo slovenskej produkcie na prípravu obedov. Týždeň celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle zintenzívnil diskusiu o zdravej výžive a potvrdil, že deti musia mať v tejto oblasti viac vedomostí.

     

  • Deň Zeme
    22. 4. 2015

    Naša škola sa každý rok zapája do aktivít venovaných ochrane prírody počas Dňa Zeme. Žiaci si najskôr pozreli zaujímavú rozprávku o nadmernom používaní plastových obalov potravín v obchodoch. Potom si zaspievali a zatancovali s pesničkou o Zemi a zvieratkách, ktoré na nej žijú. Vyfarbili rôzne omaľovánky, vypracovali pracovné listy zamerané na prírodu a recyklovanie. Separovanie a recyklovanie si prakticky vyskúšali tiredením a odhodením do správneho recyklačného koša. Koše si žiaci vyrobili sami. Nakoniec pomohli našej Zemi zbieraním odpadu po dedine a veru naplnili až tri veľké vrecia. Deň bol pre žiakov zaujímavý a tešili sa z toho, že aj oni môžu a sú schopní urobiť niečo prospešné pre svoju Zem.

  • STAVANIE MÁJA
    30. 4. 2015

    "Staviame máje dievčatám,

     pod oknom čnejú tu i tam."

    Aj chlapci z našej školy sa rozhodli postaviť mája svojim spolužiačkam, ktoré ho vyobliekané v krojoch krásne vyzdobili farebnými stužkami. Spievali si popritom piesne o máji. Keď dievčatá mája vyzdobili, pustili sa do práce chlapci. Postavili ho, priviazali a spolu sa pod ním odfotili. Aj tento zvyk je jedným z tých, ktorý sa na našej škole pravidelne dodržiava a spestruje žiakom vyučovanie.

     

  • Návšteva knižnice

    24. 3. 2015

    Keďže marec je mesiac knihy, aj my sme si so žiakmi pripomenuli tento mesiac tým, že sme sa vybrali na exkurziu do knižnice, do Poltára. Milá pani knihovníčka poukazovala žiakom knižnicu a nakoniec sme si všetci spolu aj niečo prečítali. Žiakom sa to veľmi páčilo a tešia sa na marec aj o rok.

  • Deň narcisov
    27. 3. 2015

    Do galérie Deň narcisov boli pridané fotografie.

  • MORENA
    20. 3. 2015

    "Morena, Morena obi si kolená. prichystáme ťa, odejeme ťa, zapálime ťa, zhodíme ťa. Vo vode ťa utopíme, takto ťa odprevadíme",

    táto, ale aj iné riekanky a piesne zneli z úst našich žiakov počas vynášania Moreny obcou. K sprievodu sa pripojili aj deti z MŠ. Slamenú figurínu, ktorú si žiaci sami vyrobili, hodili na konci dediny do potoka. s pokrikom "vyniesli sme Morenu zo vsi, prieniesli sme jar novú do vsi", sa vracali naspäť do školy.

  • 13. 2. 2015

    "Fašiange sa krátia, už sa nenavrátia"

    Tento rok sme sa rozhodli oživiť ľudový zvyk, ktorým sa končí obdobie Fašiang "Pochovávanie basy". Žiaci si pripravili kultúrny program s fašiangovými pesničkami a tancami. Na záver zahrali krátku scénku pochovávania basy. K programu svojím vystúpením prispel aj detský folklórny súbor "Kukučky" z Poltára. Po skončení na hostí čakalo tradičné pohostenie - šišky a fánky.

  • Jeseň so šarkanmi
    6. 10. 2014

    Jeseň je spojená nielen s oberaním ovocia a prácami v záhradách, ale aj s hrami– púšťanie šarkanov. Dňa 6.10. si žiaci vyrobili zaujímavé farebné šarkany a  spolu s pani učiteľkami sa vybrali do prírody a púšťali si ich. Pritom si spievali takúto pieseň :

    ,,Jeseň prišla ,farbí nám svet, to je krása.

    Janko, Jožko, Maťko , Lenka, pozerá sa.

    Listy nám padajú šarkany zas lietajú, tešíme sa.“

    Žiaci sa zabavili na čerstvom vzduchu a tešili sa so svojich šarkanov.

     

  • Čas predvianočný
    17. 12. 2014

    Ako sme sa pripravovali na Vianoce 2014

     

    Vianoce sú sviatky pokoja, lásky a radosti. Žiakov vedieme k tomu, aby sa snažili počas vianočných sviatkov pomáhať blízkym ešte viac, aby boli k sebe milší a hlavne aby odpúšťali iným. S blížiacimi sa sviatkami sa v  ich očiach jagali iskričky – ako hviezdy. Očakávali darčeky , tešili sa na prázdniny.

    V utorok dňa 16.12. 2014 sme sa pustili so žiakmi do príprav na Vianoce, teda do pečenia medovníkov. Žiaci vaľkali cesto, vykrajovali si hviezdičky, stromčeky, ... a iné tvary podľa výberu. Povykrajované cesto ponatierali vajíčkom a pani kuchárka nám ich upiekla. Upečené medovníčky si žiaci samy vyzdobili čokoládov a cukríkmi. Nakoniec si na nich veľmi pochutnali a tešili sa z vykonanej práce.

  • Svetový deň behu
    13. 2. 2015

    Dňa 3. 11. Sme si na prírodovednom krúžku pripomenuli: Svetový deň behu, ktorý sa koná 5.11. Tento deň si pripomíname od roku 1999. Ide o charitatívnu akciu na podporu boja proti chudobe vo svete. Beh patrí medzi atletické disciplíny a siaha až do obdobia Atén, keď sa bežal maratónsky beh po dráhe dlhej 42.195 km. Po prvý raz sa medzinárodný maratón mieru bežal v Košiciach a od vtedy sa koná každý rok prvú októbrovú nedeľu. Je to najstarší maratón v Európe a druhý najstarší na svete. Aj naši žiaci sa dnešný deň zahrali na športovcov, zabehali si rôzne druhy behu a vyrobili si športovca z papiera. žiaci sa zabavili a dobre si zasúťažili.

  • 20. 1. 2015

    Dňa 20.1. sa v našej škole uskutočnila beseda s policajtmi z Poltára. Žiaci pochopili, že práca policajtov je veľmi náročná, lebo chránia bezpečnosť a práva ľudí a často krát samy vystavujú svoj život nebezpečenstvu. Pochopili význam ich práce pre našu spoločnosť. Oboznámili sa aj s vybavením policajtov- dokumenty, zbrane, donucovacie prostriedky a iné. Samozrejme vysvetlili žiakom aj ich využitie v praxi. Beseda bola poučná, plná názorných ukážok. Veľmi sa žiakom páčila, policajti im zodpovedali všetky otázky.

     

  • Mesiac úcty starším
    29. 10. 2014

    Mesiac október je mesiac úcty k starším, preto sme si so žiakmi našej školy dňa 29.10. pripravili pre starých rodičov príjemné dopoludnie spestrené bohatým programom. Žiaci hrali divadielko, hovorili básne, spievali piesne a tancovali ... nakoniec svojím starým rodičom odovzdali krásny maľovaný darček a sladký koláčik, ktorý deti deň pred tým vyrobili.

    ,,Babička, deduško, radi Vás máme,

    darčeky v básničkách radi Vám dáme.

    Ideme za Vami s veselou pesničkou,

    nech sa Vám dostane do srdca, do sníčkov,,

     

     

    Do galérie Mesiac úcty starším boli pridané fotografie.

  • VYSTÚPENIA
    4. 10. 2014

    V sobotu 4.10.2014 sa konal v susednej obci Rovňany DEŇ PREZENTÁCIE MIKROREGIÓNU HORNOHRAD. Tohoto podujatia sme sa zúčastnili aj my s ľudovými hrami, pesničkami a tancami.
    V kultúrnom programe našej školy nechýbali ani najmenší škôlkári, ktorí krásne zatancovali. Aj napriek nepriaznivému počasiu, deťom nezmizol úsmev z tváre a ich program bol ocenený veľkým potleskom.

  • Stavanie mája 2014
    4. 6. 2014

    Do galérie Stavanie mája 2014 boli pridané fotografie.

  • Deň detí
    3. 6. 2014

    Do galérie Deň detí boli pridané fotografie.

  • Ja som malý remeselník
    3. 6. 2014

    Do galérie Ja som malý remeselník boli pridané fotografie.

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Uhorské
    985 25 Uhorské č.244
  • +421 047 4223246

Fotogaléria