• DEŇ MLIEKA

    DEŇ MLIEKA
    20. 5. 2014

                   Utorok, dvadsiaty máj bol v našej škole nezvyčajný. Neučilo sa, ale napriek tom sa žiaci naučili veľa zaujímavého o mlieku, pretože bol DEŇ MLIEKA. Najskôr si pozreli náučné CD "Cesta mlieka", prostredníctvom ktorého sa dozvedeli akou cestou musí prejsť mlieko od kravičiek až do obchodu a čo všetko sa z mlieka môže vyrobiť. Touto cestou ich sprevádzala kravička Eliška, ktorá si s deťmi zatancovala a zaspievala. Potom sme v škole privítali pani Emíliu Šulajovú /starú mamu jednej z našich žiačok/, ktorá deťom názorne predviedla výrobu syra a masla z domáceho mlieka. Touto cestou sa jej chceme poďakovať za ochotu. Deti si vyrobili kravičky, ovečky a kozičky z papiera a týmito zvieratkami si vyzdobili šatňu. Popoludní si žiaci zasúťažili v pití mlieka slamkou a podľa receptu pripravili syrovú nátierku. Nasledovala ochutnávka vyrobených lahôdok. Veľmi všetkým chutilo, nazvyš neostalo nič a ich veselé tváre boli dôkazom, že dnešný deň sa vydaril a potešil ich.

     

                                                                     

     

                                                                    

     

  • DEŇ MATIEK

    DEŇ MATIEK
    11. 5. 2014

    Každoročne druhá májová nedeľa patrí našim mamičkám. Deti z našej materskej  a základnej školy si pre ne pripravili pestrý program. Oslavy Dňa matiek sa konali v kultúrnom dome, ktorý vyzdobili žiaci základnej školy. Mamičky privítali svojim programom deti z MŠ a vo vystúpení pokračovali žiaci ZŠ. Sálou zneli krásne básne, piesne, ale tancovali sa aj ľudové tance, hralo sa minidivadielko o zvieratkách. Na záver deti zaspievali krásnu pieseň, poďakovali sa mamičkám za ich účasť a rozdali prozdravy, ktoré si pre ne vyrobili. Odmenou pre deti za ich snahu bol šťastný úsmev na tvárach mamičiek.

     

     

  • Vynášanie Moreny

    4. 4. 2014

    Morena, Morena, kde si prebývala

    Už si svoju vládu nad nami stratila.

     

     

    Dolu vodou pôjdeš a zimu odnesieš.

    Všetci sa tešíme, že sa ťa zbavíme.

     

     

     

     

    Dňa 4.apríla žiaci zo Základnej školy spolu s detičkami z MŠ a učiteľkami, v obci Uhorské vynášali ,,Morenu“. Morena prezývaná aj ako Morana, Muriena, Baba, Kyseľ, Marmuriena, Barboriena a iné mená, bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti. Veľmi známa je aj v dnešnom folklóre. Tradičným rituálom praktizovaným dodnes je vynášanie Moreny, preto i v našej Základnej škole sa snažíme zachovávať tradície a jar vítame vyhadzovaním ,,Moreny“ a slovenské tradície si žiaci pripomínajú oblečením sa do krojov.

     

     

     

     

                                                                                               

     

    Do vody ťa dáme, rezko zaspievame.

    Novú jar si k sebe takto privoláme.

     

    Slniečko poteš nás, teplučkom zohrej nás.

    Jar je za dverami, poďte hospodári.

     

                                                                                        

    Nech rozkvitne zelený háj

    A nech príde krásna jar.

     

     

  • Výchovný koncert

    Naše Slovensko je malá krajina, ale je bohatá na tradície, ktoré nám prišlia 8. marca pripomenúť rodina Hlbocká koncertom "Spievajže, si spievaj". Zaujali nás svojimi znalosťami o histórii  našej ľudovej kultúry. Predviedli netradičné historické hudobné nástroje, ľudové zvyky a obyčaje, priblížili žiakom život v minulosti na dedine.

  • PIPI DLHÁ PANČUCHA

    4.marca nás autobus odviezol na divadelné predstavenie PIPI DLHÁ PANČUCHA do kultúrneho domu v Poltári. Bol to vynikajúci zážitok pre naše deti, ktoré si z tohoto predstavenia mohli zobrať ponaučenie. Herci spolupracovali s publikom a deti sa zapájali do tejto spolupráce tým, že nadšene tlieskali a spontáne vykrikovali. Bolo vidieť, že sa vžili do deja. Pozvanie na takéto kultúrne podujatie prijmeme aj v budúcnosti.

     

  • FAŠIANGY, TURÍCE...

    Fašiangové obdobie je plné smiechu a zábavy. Deti si pripravili masky a hor sa na karneval. Ten sa uskutočnil na našej škole posledný deň pred prázdninami 31.1. Detváky sa zmenili na princezné, kovbojov, šašov...,ale ani my pani učiteľky sme sa nenechali zahanbiť a prezliekli sme za maškary. Dobrá nálada nám trvala véééľmi dlho! ,, Karneval je krásna chvíľa, muzika tam vyhráva...."

  • 20. 12. 2012

    Čas vianočný...

    20.12.  Po celom roku plnom povinností a každodenných starostí, prichádza čas Vianoc, čas otvárania ľudských sŕdc. Čas, keď sa môžeme na chvíľu pristaviť, zabudnúť na každodenné povinnosti a zaspomínať si, zamyslieť sa nad čarom vianočných sviatkov. Je to čas sviatočný, výnimočný a zázračný, ktorý sa s nehou v tichosti blíži k nám .  Naši žiaci si pripravili pre svojich rodičov a starých rodičov program plný vianočnej atmosféry. V nejedných očiach našich mám  sa objavila slzička  hrdosti na svoje ratolesti. Prajeme Vám pokojne a šťastné vianočne sviatky.

  • 6. 12. 2012

    Mikuláš

    ,, Vitaj, vitaj Mikuláš čo v batohu pre nás máš?“  Takto vítali naši malí i väčší žiaci dňa 6.12. Mikuláša, ktorý aj tento rok prišiel medzi nás, aby rozdal darčeky deťom, ktoré boli dobré, aby boli ešte lepšie a tí horší aby sa polepšili. Čert tento rok neprišiel, asi sa nás bál, že sme celý rok poslúchali!

  • VIKTOR

     Dňa 17.9.2012 sa v telocvični našej školy uskutočnil výchovný koncert hudobníka Viktora Guľváša, pod názvom Piesne ,,Viktora kamaráta“. Niektoré piesne naši žiaci dobre poznali a tak sa telocvičňou ozýval veselý spev a smiech. Viktor vkladal do každej svojej piesne dobré rady: slušné správanie, toleranciu, odmietanie agresie ...Menší ale i starší žiaci odchádzali z koncertu s dobrou náladou a učitelia dúfajúc, že  žiaci na dobré rady nezabudnú

     

  • Mesiac úcty k starším

    Do fotoalbumu bola pridaná nová galéria Mesiac úcty k starším.
    26.10.2012 13:56
  • Hry na konci šk. roka 2012

    Do fotoalbumu bola pridaná nová galéria Hry na konci šk. roka 2012.
    26.06.2012 13:37
  • Deň Zeme

    20. 4. 2012

    22. apríl Deň Zeme. Prečo?

    Práve preto, aby sme sa v tento deň zamysleli nad tým, či je rozumné cestou z  obchodu odhodiť obal z keksíka na chodník, igelitku s odpadom vyhodiť pod most  alebo susedovi za plot. Dňa 20. apríla sme spolu so žiakmi ZŠ  i s deťmi MŠ prispeli aspoň kúsok k uzdraveniu našej planéty. Vytvorili sme pekný plagát a vyzbierali odpadky v našej obci až za štyri vrecia. Zapojili sme sa tým do projektu: "Vyčistime si Slovensko". Škoda len, že cestou zo školy sme už opäť našli odpadky. Ktovie či nie z rúk práve našich žiakov, ktorí pred pár hodinami tak poctivo čistili našu malú obec.

  • Vítanie jari

    29. 3. 2012

    Ej márej, márej, kde si prebývala?                                                                                                                                             Za horami, za dolami, múčku osievala...

    ... ozývalo sa celou dedinou a šikovné dievčatá v krásnych krojoch vyprevadli Morenu - pani zimu z obce. Za pomoci spevu a hry chlapcov na rytmické hudobné nástroje obliekli na školskom dvore slamenú Morenu do šiat a niesli celou dedinou. Svojim spevom chceli vyhnať zimu zo všetkých kútov  a priniesť teplo, radosť, jar. Nakoniec ju pri potoku vyzliekli, pani učiteľka ju zapálila a..

                                                              "Fuk baba do vody!"

    Sme radi, že sa na túto udalosť prišlo pozrieť aj niekoľko rodičov a ľudí z obce, ktorým snaha našich detí a pedagogického kolektívu nie je ľahostajná                                                                                                                                                                                          


  • Divadelné predstavenie

    14. 2. 2012

    Valentín je sviatok lásky, preto v tento deň darujeme, alebo dostávame čokoládu, či pozdrav so srdiečkami. Ale radosť a lásku môžeme nielen v tento deň, ale v každý iný prejaviť slovami: prepáč, ďakujem, zmením sa, ľúbim ťa... Žiakom našej školy o tom viac povedali herci divadla Actores z Rožňavy, ktorí zavítali do Poltára s muzikálom Pipandelo. Srdečný Pipandelo a čarodejnica Nela naučili pyšnú princeznú hovoriť čarovné slovíčka a slušne sa správať. Teraz už všetci vieme poďakovať keď si niečo požiačiame, ak ublížime povedať prepáč a tiež ako sa správať v škole. Spoznali sme pravdu: "Len ten bude múdry, kto do školy chodí a kto sa učí byť sám sebou a nenapodobňuje len idoly."

     

  • Beseda so spisovateľkou

    Dňa 6. februára 2012 sa naši žiaci zúčastnili v Novohradskej knižnici v Lučenci besedy so spisovateľkou Martou Hlušíkovou. Prišli s množstvom zážitkov a nových vedomostí. No najväčšiu radosť mali z osobného venovania autogramu od tejto detskej spisovateľky.

         

             

     

  • Karneval

    2. 2. 2012

    Karneval je krásna chvíľa.                                            

    Muzika tam vyhráva.                                                                                  

    Z dievčatka sa stane víla,                                                                       

    motýľ, hviezda, púpava.                                                                             

     

    Čaro karnevalu zažili aj žiaci našej školy 2. februára 2012. Hudba hrala, súťaže zabávali, ceny lákali a dobroty nám pohladili brušká. Magická moc tradičného karnevalu sa však vytráca. Starší žiaci si pripravili masky moderného sveta ich idolov, ktoré tvorilo symbolizujúce oblečenie, a tak sa nám predviedli rapperi, tanečnice... No zavítali k nám aj krásny pirát, bohatý mafián, profesionálny vojak, malý Michael Jackson, rôzne zvieratká, ale aj pravá ľudová tanečnica v kroji v podaní pani učiteľky Mišky.

                                                                                                                            Krásna vec sú karnevaly.

                                                                                                                           Hrá tam trúbka aj bubon.

                                                                                                                           Z chlapcov sa stanú králi,

                                                                                                                            letci, indiáni, slon.

  • Vznik tejto www stránky

    Vznik tejto www stránky
    25. 1. 2012 Stránka našej školy je konečne na internete. Nájdete tu množstvo rôznych funkcií a zaujímavostí. Zoznamy žiakov, tried, učiteľov, rozvrhy, aktuálne suplovania a množstvo iných údajov.

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Uhorské
    985 25 Uhorské č.244
  • +421 047 4223246

Fotogaléria